Tuesday, November 27, 2012

. syukur

 
hehe.
takde idea nak cerita tapi rasa macam nak share something.

i happy sangat2 sekarang. Alhamdulillah. Janji Allah tu pasti. :)

i selalu ingatkan diri i, satu kesusahan akan dijanjikan dengan 2 kesenangan. (ayat ni kawan i pernah cakap kat i and time i down je i akan ingat..*dasar melayu mudah lupa :p* )
tapi, lepas semua yang jadi kat i last year, i memang berserah sangat2. i decided untuk kahwin dengan orang yang i tak berapa nak kenal. yes, that was a huge decision to be made! :0

ok, maksud tak kenal di sini ialah, i kawan gitu-gitu je and i tak berapa nak ambil tahu pasal dia or family dia sebab i tak berminat (pada waktu itu lah). so i buat solat istikharah dan i rasa mcm yakin nak kahwin. faham tak perasaan yakin tiba2 padahal kenal pun tidak?? haaa macam tu lah i rasa. so i belasah je....

cut it short, i dah pun kahwin on September aritu..

suprisingly, i tak expect yang my married life akan jadi seindah ini *wah..ayat novel..haha*
bukan la.. maksud i, i thought bila dah kahwin, i just akan jadi isteri dan dia just jadi suami. tapi sekarang ni, dia jadi suami campur best friend. someone yang i never knew boleh jadi a very good listener, pelawak yang handal, tukang masak yang better dari i dan housemate yang super rajin dan terrer buat kerja rumah. hahaha. :p

ingatkan dulu, bila dah kahwin, i tak berapa kisah pasal dia..sebab i tak sayang sangat kan.. rupanya tak.. tak ok! TAK!
kalau dia outstation or dia kena overnight kat office, i rasa nak nangis boleh? padahal sehari je.. drama lebih.
and sekarang baru i sedar, i sayang husband i. *wahhhh kemahinnn*

baru tau, tak semestinya bila kita tak ada feeling kat orang tu, kita tak boleh sayang dia macam dia sayang kita. tak semestinya dia tak ada ciri2 lelaki yang kita nak, contoh ala2 k-pop, *motif nak lelaki macam k-pop?* dia tak boleh buat kita happy. and kalau kita benci dia sangat2, tak semestinya sebab dia tak ada ciri2 yang baik. mungkin sebab benci yang kita rasa tu yang tutup kebaikan yang ada pada dia...

i bersyukur sebab sekarang i dah nampak hikmah tu. i tau dah kenapa Allah tarik balik apa yang dia pernah bagi kat i satu masa dulu. i dah tau kenapa Dia nak i redha. Sebab Dia nak bagi orang yang laaaagiii penyayang! :)

Thursday, June 28, 2012

. lessons

Weeeeeeeee.... 

I haven't really posted in a while.. Walaupun selama ni tak rajin mana, tapi rindu jugak nak cakap sorang-sorang kat blog macam dulu. Hehehe. A lot of different things have been happening over the last few months and during my absence, my life has been...
good..*errrr* 
bad? *uhhhhhh*
well.. actually a little bit of BOTH! :)

There are so many hard lessons we have to learn in our life *so do I* and I never regret anything that has happened to me in my life.. Yes, the past can hurt but the way I see it u can either run from it or learn from it. To me, it was the greatest lesson I've learned so far. Maybe this new path in my life will lead me somewhere better, maybe it’s just a bridge to another opportunity. Either way, I’m going to enjoy it while it lasts, because if there is one thing I have learned it’s that nothing lasts forever... :) Everything happens for a reason kan? dan setiap yang berlaku itu ada hikmah-nya. InshaAllah. I tengah belajar memahami hikmah yang tersembunyi tu... 

Cewahhh! :)

So, hey! let's move on to the next chapter :D

Sunday, October 23, 2011

.mama's birthday

good morning :)

awal i bangun harini sebab semalam tido awal.. around 930pm i dah lena.
i nak cerita pasal my mom's birthday dinner on the 13.10.2011. yes! cerita lama lagi. tapi disebabkan i dah draft so i teruskan jugak lah. hehe

actually it was a last minute plan. i thought nak duduk rumah, bought a cake for her and had a simple dinner with the rest. tu jer. but that evening my sister gave a call. she asked me whether i got works to do that night because her husband wanted to give a birthday treat to mama. so i just said ok. *makan free sape tanak kan?? ;p*

i pon try la balik on time hari tu and siap-siap terus mandi sume get ready tunggu my sis balik. my mom happy jer sebab anak2 semua ada celebrate birthday dia. lepas tu kan, i rase semua mak pun sama kot. kalau tanya apa diorang nak, tak pernah nak demand barang-barang. mesti jawab, "mama harap anak2 mama doa mama sihat dan kuat pun cukup. tengok anak2 mama happy pun dah cukup hadiah utk mama" :') *try tanye kat i ape i nak on my birthday, konfem i bg list wishlist i tros. haha*

mula-mula my BIL nak belanja kat Victoria Station tapi disebabkan mama i tak berapa suka western food, so die decide untuk bawak pegi Fatty Crab kat tepi highway sg.besi tu. yang lepas tol nak g The Mines tu..tapi sekarang dia dah tuka nama jadi William's Crab. owner dia dah bertukar kot.. and we all ambil meja yang belah luar, mengadap tasik besar tu. boleh nampak boat lalu *time tu ada org arab kot sewa bot besar, pasang muzik arab kuat2 siap i boleh dengar..huhu* . so i letak je la gambar2 kat bawah ni yer.. *we all makan seafood je kat sana. sedap jugak la.. boleh datang lagi.. :) *



(Upper) baru sampai... (Lower) Mia..dia tlg bagi ikan makan kat tasik tu. hehe




(Upper) tgh tunggu order (Lower) i da kenyang dah time ni



(Upper) bulan cantik sangat time ni..full moon.. (Lower) semua dah kenyang.




mama ku *rania taknak org lain pegang time ni..ngengade*


to mama, i love u. u're a strong woman when dealing with my stubbornness. buat after all, i still love u. :D




Saturday, October 22, 2011

.macaroons



few weeks back i decided to do some shopping sebab dah lame sangat2 tak shopping yang betul2 tu.. plus, my wallet dah hancur sebab cara penggunaan i yang agak kasar dan kurang senonoh. huhuhu. so i pegi je la KLCC sebab itu yang paling dekat..

i went there with my mama. laju je die nak sebab boring duduk dekat rumah. lagipon my dad pegi hospital every monday,thursday n saturday doing his dialysis..kesian pulak nanti kan duduk rumah sorang-sorang takde sape nak kawan ngan dia.. hehe

i actually jarang dah pergi KLCC sebab sometimes i lagi suke lepak kat umah. golek2 tengok tv. rase mcm lagi puas cuti 2 hari bermalas-malasan di rumah. hehe :p
so masa i sampai kat isetan tu i mcm agak teruja tgk foodmarket die yang nampak sgt contemporary kat ground floor tu .. before this takde kan? i pon tak sure bile mase die bukak..

pusing-pusing tengok makanan2 kat situ, i nampak macaroons.. wuh! terus drooling. i penah makan sekali je uolls.. i know orang lain siap buat sendiri, amik resipi bagai, tapi i baru nak makan utk kali kedua. betapa la i tak *haptudet*. so i bli macam2 kaler, ikut suka hati i je pilih kaler2 yang comel, unfortunately, kaler choc dah abes.. kalau tak choc would be my first choice..
harge die, kalau tak silap i lah, kalau amik 5 pieces, around RM3, kalau u guys amik lagi banyak die jadi lagi murah la harge per piece.. tapi i pon tak igt betul ke tak harge tu sebab i dah tak igt, lame sgt dah.. nanti pegi check sendiri ye :)



comel je bulat bulat kecik... semua sedap except for mocha yg kat tengah2 tu...*i never like coffee u see*

macaroons ni memang sangat sweet. my mom kate macam makan gula. haha. tapi i personally suke strawberry and butter. blueberry pon sedap jugak, tapi memang kene minum plain water lah lepas tu sebab mulut rase manissssss je.. huhuhu..



tu nama kedai dia.. boleh pegi carik.. :)

itu je i nak share. walaupun bende ni dah berkurun lame tapi i nak share jugak. haha :p




Wednesday, March 16, 2011

.material girls

always we heard about girls nowadays are being so materialistic..that they choose money over love. to me, both are important. well, u got an upper-hand if u're rich...but it makes u more esteemed if u're rich+sweet+loving *nice package to win over a girl's heart ;)*

when i was looking for a bf 5 years ago, i did look for a guy with a good future. well, who doesnt?? at that moment i was in a local U, so i was surrounded by college-goers of course. luckily, i fell for someone who was pursuing his studies at that time and to me, when someone is showing how much he love the knowledge, probably he know what he's going to do with his life. InsyaAllah.. as long as the effort is there, that'll be fine with me. doesn't mean that he has to be a doctor or a successful businessman indeed but at least he has a promising career. something that can make me feel secure. trust me, when a woman got strucked by love, she don't really give a damn about his future. if he's jobless, she tends to give him support, help him and find a job for him because she just want to be with her loved one. *love is really blind huh?* but this financial issues is a suicide for your marriage if it still persists.. think about it lelaki2 dan perempuan2 semua...

for men who thinks that we women are materialistic just because we want u to try harder and earn more money, read this :
" One of the main reasons why women push their bfs or hubs to strive for more is fear. we fear that if we don't try our best to make our partner see how importabt ambition and drive is, there is a high possibility our respect for them will diminish over time"

u might be asking WHY?
simply because...women work as hard, if not, harder than men, that makes them more or less equal. and ever wonder why there are so many girls out there choose not to commit to a marriage? well, let's put it this way, if u can afford a car and are able to drive, maintain and fix the car, why would you hire a mechanic?

:)




Wednesday, March 02, 2011

.konfius



been in a situation where all u can do is wait and just play with the game?
cause every single thing u do will haunt u back and u're afraid if u're making a wrong decision.
damn i'm in that situation right here, right now.
if only Guy is here with me. I miss him terribly. *sigh*




Monday, January 10, 2011

.words


i wish i could fall asleep forever..
..because in my dreams, u're still the same person i knew u were..




susahnya melawan perasaan...